Culturele Hoofdstad door de ogen van kinderen

kindertekeningenTaarteten, voetballen en dansen

Hoe ziet Leeuwarden-Fryslân 2018 eruit als het aan de kinderen zou liggen? Sinds woensdag is er in het Provinciehuis in Leeuwarden een expositie te zien van Makkumer schoolkinderen die het thema Culturele Hoofdstad hebben uitgebeeld in tekeningen. De opening van de expositie door Sietske Poepjes, cultuurgedeputeerde bij Provinsje Fryslân, afgelopen woensdag was een gezellige boel.

Door: Annemarieke Visser

Poepjes had drie basisscholen in Makkum onlangs tijdens een gastles de mogelijkheid gegeven mee te denken over de invulling van Culturele Hoofdstad. De leerlingen konden haar vragen stellen om er op die manier achter te komen wat het evenement nu eigenlijk inhoudt. Ook gaf ze antwoord op de vraag voor wie het bedoeld is en wat er allemaal staat te gebeuren. En hoe kun je dat de leerlingen beter laten verwoorden, of eigenlijk laten verbeelden, dan door hen te laten tekenen?

De kinderen gingen druk aan de slag en het resultaat daarvan werd woensdag in het bijzijn van de kleine honderd kleine kunstenaars onthuld. Onder luid gejoel opende Poepjes de tentoonstelling. ,,Ja, dat is mient!’’ en ,,Oh die fan dy hinget der ek, yes!’’, klonk het door de zaal. Er waren voetbalwedstrijden te zien, veel DJ’s die de stad op stelten komen zetten en een heel grote gekleurde taart. De kunstenares van de taart was zelf overigens niet tevreden: ,,Ik kin net sa goed tekenje dus ik fien myn tekening eigentlik net sa moai. Myn idee is dat de popkes hiel lyts binne en dat de taart hiel grut is. Die kinne we dan mei syn allen opite.’’

De hogere groepen van basisscholen De Ark, Sint Martinus en It Iepen Stee vonden het ook geweldig om eens een kijkje te nemen in het provinciehuis. ‘Wauw! Wat is it hjir grut. Fet cool!’. De aandacht van de meisjes ging vooral uit naar de roze ranjacocktails. De leerlingen sloten de ochtend af met een rondleiding waarbij de Statenzaal het hoogtepunt was. Het doel van de expositie was om alle ideeën tentoon te stellen, niet welke tekening nu het allermooiste is of welk idee het allerbeste. De tekeningen zijn nog tot en maart 2016 voor iedereen te bewonderen in het publieke deel van het provinciehuis.